664 993 061 biuro@infrut.pl

Wady jakościowe gruszy

Print Friendly, PDF & Email

Na choroby fizjologiczne mogą wpływać procesy metaboliczne. Na ich występowanie zazwyczaj mają wpływ nie tylko warunki atmosferyczne w okresie wegetacyjnym, ale także warunki przehowywalnicze. Do najczęstszych chorób fizjologicznych gruszek występujących podczas przechowywania należy zaliczyć, zbrązowienia miąższu, zbrązowienia wokół komór nasiennych, uszkodzenia miąższu zbyt wysokim stężeniem CO2 oraz oparzelizny.

Choroby fizjologiczne związane z okresem wegetacji

Korkowacenie miąższu (ang. cork spot, bitter pit, Anjou cork-spot, Anjou pit) – cechy charakterystyczne: nierówna pofałdowana skórka, skórka zmienia barwę na jasnożółtą.

Zmiany chorobowe wewnętrzne – nabywają innych cech a niżeli ma to miejsce w przypadku kamienistości miąższu czy też niedoborem boru, wpływ na powyższe wady mają: niewłaściwa transpiracja drzew, niewłaściwe nawadnianie oraz niska zawartość wapnia, a zarazem wysoka zawartość potasu i azotu.

Czernienie przykielichowe (ang. black end, hard end) – czarne przebarwienie przy kielichu.

Powstawanie zielonych plam na skórce owoców (ang. Alfalfa greening, green stain) – to zaburzenie fizjologiczne zwane również lucernowatością gruszek, objawiające się powstawaniem na powierzchni owoców ciemnozielonych plam, zwykle w części przyszypułkowej.

Najczęściej występujące wady jakościowe – rozpad wewnętrzny w owocach porażonych tą chorobą miąższ wokół gniazd nasiennych ulega zbrązowieniu oraz mięknie. Można zauważyć również brązowienie wiązek sitkowo-naczyniowych.

Oparzelizna powierzchniowa – możemy zaobserwować nieregularne brązowe plamy.

Starcza oparzelina – są to ciemne, rozległe brązowe plamy, w początkowej fazie pojawiające się zazwyczaj od strony kielichowej, z czasem obejmujące cały owoc.

Nadmierne stężenie CO2 w tkankach – wewnętrzne wady jakościowe kawern (jam) oraz brązowienie miąższu.

Warunki przechowywania mają znaczący na jakość surowca, z obserwacji można wywnioskować, że znaczna część porażonych owoców chorobami grzybowymi pochodzi z nieodpowiedniego magazynowania towaru w szczególności jeśli towar nie jest przechowywany w chłodniach gdzie stężenie tlenu jest powyżej 1,5%.