Wady jakościowe kapusty włoskiej
Choroby grzybowe warzyw kapustnych
Najbardziej szkodliwe choroby fizjologiczne w kapuście włoskiej jest kiła kapusty, czerń krzyżowa. Do porażeń dochodzi już na plantacjach uprawnych.
Czerń krzyżowa (arternarioza) – jest powodowana przez grzyby Alternaria brassicea a także Alternaria brassicola – objawy można znaleźć na dolnych oraz starszych liściach, na liściach można zaobserwować ciemnobrunatne plamy wraz z żółtymi obwódkami po pewnym okresie okazują się trzonki konidialne i mitospor. W efekcie liście zamierają i ulegają nekrozie.
Mączniak rzekomy – jest spowodowana przez gatunek grzybopodobnych lęgniowców Peronospora parasitica objawia się oliwkowożółtymi plamkami na starszych liściach.
Szara pleśń – bardzo niebezpieczna choroba spowodowana przez gronowca szarego gatunek grzybów z rodziny twardnicowatych Botrytis cinerea objawami są brązowe wodniaste plamy na liściach do porażenia najczęściej dochodzi podczas przechowywania kapusty wraz z innymi porażonymi warzywami. Patogen najlepsze warunki do rozwoju ma w wysokiej wilgotności w granicach 95-100%.
Sucha zgnilizna kapustnych – na roślinach można zaobserwować jasnobrunatne a także białe owalne plamy z wyraźną ciemniejszą obwódką. W pierwszej kolejności porażają liścienie, łodygi i później liście na końcu łuszczyny. W pierwszej kolejności pojawiają się małe czarne kropeczki są to zarodki grzyba piknidia po wystarczającym rozwoju powoli wytacza się z nich różowa klejąca substancja która zawiera zarodniki konidialne.