664 993 061 biuro@infrut.pl

Wady jakościowe mandarynek

Print Friendly, PDF & Email

Wybarwienie żółte, pomarańczowe a także czerwone natomiast zawartość kwasów powinno mieścić się 6,5% lub wyżej

Wskaźniki jakości

  • Intensywność i jednorodność koloru
  • Rozmiar
  • Kształt
  • Jędrność
  • wolne od wad ewolucyjnych
  • wolne od wad, w tym obrażeń spowodowanych mrozem, zimnem, uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki
  • smak zależny od stosunku cukrów do kwasów

Temperatura i kontrolowana atmosfera

Optymalna temperatura przechowywania to 5-8 ° C przez 2 do 6 tygodni w zależności od odmiany oraz stadium dojrzałości w momencie zbioru a także zastosowanych pestycydów mandarynki najlepiej przechowuje się w wilgotności względnej 90–95%

Optymalna wilgotność względna

90–95%

Wskaźniki oddychania

Temperatura 5 ° C 10 ° C 15 ° C (59 ° C) 20 ° C (68 °)
ml CO 2 / kg-godz 2-4 3-5 6-10 10-15

Aby obliczyć produkcję ciepła, należy pomnożyć ml CO 2 / kg · godz. Przez 440, aby uzyskać Btu / tonę / dzień lub przez 122, aby uzyskać kcal / tonę metryczną / dzień.

Wpływ etylenu

 

Mandarynki mogą być pozbawione zieleni przez wystawienie na działanie 1-10 ppm etylenu przez 1-3 dni w temperaturze od 20 do 25 ° C Pozbycie się etylenu podczas transportu oraz magazynowania ograniczy pojawienia się pleśni

Zaburzenia fizjologiczne i fizyczne

Objawy obejmują wżery i brązowe przebarwienia, po których następuje zwiększona podatność na pleśń. Wady szybciej się rozwijają jeśli surowiec będzie przechowywany poniżej 5°C

OLEOCELLOSIS – Podczas niedbałych zbiorów oraz nieodpowiedni obchodzenie się z mandarynkami zaraz po zbiorze może doprowadzić do uszkodzenia komórek a zarazem uwolnienie oleju który uszkadza otaczające tkanki.

Zaburzenia patologiczne

Główne choroby:

  • Zielona pleśń (Penicillium digitatum)
  • Niebieska pleśń (Penicillium italicum)
  • Zgnilizna końców łodyg Phomopsis (Phomopsis citri)
  • Zgnilizna końców łodyg(Lasiodiplodia theobromae )
  • Zgnilizna brunatna (Phytophthora citrophthora)
  • Antraknoza (Colletotrichum gloeosporioides)

Strategie kontroli

Zmniejsz populację patogenów w środowisku:

  1. Skuteczna kontrola chorób przed zbiorami
  2. Stosowanie chloru w wodzie do mycia
  3. Obróbka cieplna
  4. Skuteczne procedury sanitarne

Zapanuj nad infekcjami

  1. Minimalizacja uszkodzeń zbiorowych i pozbiorowych
  2. Zminimalizuj urazy mechaniczne
  3. Zapewnienie odpowiedniej temperatury przechowywania z uwzględnieniem wilgotności Podczas obsługi pozbiorowej stosować odpowiednie zakresy temperatur i wilgotności względnej
  4. Zastosować fungicydy pozbiorcze lub biologicznych antagonistów
  5. Unikać ekspozycji na etylen

 

Mary Lu Arpaia 1 i Adel A. Kader 2

1 Katedra Botaniki i Nauk Roślinnych Univ. Kalifornii, Riverside

2 Wydział Nauk o Roślinach, Uniwersytet Kalifornijski, Davis