Wady jakościowe mandarynek
Wybarwienie żółte, pomarańczowe a także czerwone natomiast zawartość kwasów powinno mieścić się 6,5% lub wyżej
Wskaźniki jakości
- Intensywność i jednorodność koloru
- Rozmiar
- Kształt
- Jędrność
- wolne od wad ewolucyjnych
- wolne od wad, w tym obrażeń spowodowanych mrozem, zimnem, uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki
- smak zależny od stosunku cukrów do kwasów
Temperatura i kontrolowana atmosfera
Optymalna temperatura przechowywania to 5-8 ° C przez 2 do 6 tygodni w zależności od odmiany oraz stadium dojrzałości w momencie zbioru a także zastosowanych pestycydów mandarynki najlepiej przechowuje się w wilgotności względnej 90–95%
Optymalna wilgotność względna
90–95%
Wskaźniki oddychania
Temperatura | 5 ° C | 10 ° C | 15 ° C (59 ° C) | 20 ° C (68 °) |
ml CO 2 / kg-godz | 2-4 | 3-5 | 6-10 | 10-15 |
Aby obliczyć produkcję ciepła, należy pomnożyć ml CO 2 / kg · godz. Przez 440, aby uzyskać Btu / tonę / dzień lub przez 122, aby uzyskać kcal / tonę metryczną / dzień.
Wpływ etylenu
Mandarynki mogą być pozbawione zieleni przez wystawienie na działanie 1-10 ppm etylenu przez 1-3 dni w temperaturze od 20 do 25 ° C Pozbycie się etylenu podczas transportu oraz magazynowania ograniczy pojawienia się pleśni
Zaburzenia fizjologiczne i fizyczne
Objawy obejmują wżery i brązowe przebarwienia, po których następuje zwiększona podatność na pleśń. Wady szybciej się rozwijają jeśli surowiec będzie przechowywany poniżej 5°C
OLEOCELLOSIS – Podczas niedbałych zbiorów oraz nieodpowiedni obchodzenie się z mandarynkami zaraz po zbiorze może doprowadzić do uszkodzenia komórek a zarazem uwolnienie oleju który uszkadza otaczające tkanki.
Zaburzenia patologiczne
Główne choroby:
- Zielona pleśń (Penicillium digitatum)
- Niebieska pleśń (Penicillium italicum)
- Zgnilizna końców łodyg Phomopsis (Phomopsis citri)
- Zgnilizna końców łodyg(Lasiodiplodia theobromae )
- Zgnilizna brunatna (Phytophthora citrophthora)
- Antraknoza (Colletotrichum gloeosporioides)
Strategie kontroli
Zmniejsz populację patogenów w środowisku:
- Skuteczna kontrola chorób przed zbiorami
- Stosowanie chloru w wodzie do mycia
- Obróbka cieplna
- Skuteczne procedury sanitarne
Zapanuj nad infekcjami
- Minimalizacja uszkodzeń zbiorowych i pozbiorowych
- Zminimalizuj urazy mechaniczne
- Zapewnienie odpowiedniej temperatury przechowywania z uwzględnieniem wilgotności Podczas obsługi pozbiorowej stosować odpowiednie zakresy temperatur i wilgotności względnej
- Zastosować fungicydy pozbiorcze lub biologicznych antagonistów
- Unikać ekspozycji na etylen
Mary Lu Arpaia 1 i Adel A. Kader 2
1 Katedra Botaniki i Nauk Roślinnych Univ. Kalifornii, Riverside
2 Wydział Nauk o Roślinach, Uniwersytet Kalifornijski, Davis